Inte förrän 1997 började Halloweenfirandet uppmärksammas av svenska tidningar och övriga detaljhandeln. Under de följande åren och in på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige. Det var inte bara barn som firade utan det anordnades fester för alla åldrar. Till Halloweens ära har vi därmed gjort två konsttryck. Ett konstnärligt ”Happy Halloween” och ett ”jötteborjskt” ”Hallå vin” som betyder Halloween på jötteborgska. Vi anvisar inte till några särskilda källor då vi använt oss av vår egen vitsighet och wikipedia…

Nu säljs det hemska masker och låtsasblod för fullt i affärerna. Till och med på Ica kan man hitta Halloweenutstyrsel. Man kan tänka sig att Halloween är en kommersiell händelse där det bara handlar om godis eller bus…Men så är det inte.

Nä, alla vet ju att Halloween kommer från USA. Det är ju där alla klär ut sig och satsar stort på detta evenemang. Hmmm, fel igen!

Redan år 998 försökte kyrkan att utrota festligheterna. Nu genom införandet av alla helgons dag den 2 november. Tanken var att alla helgons dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

 

 

Vill ni få mer ”fakta” om denna nygamla företeelse, så navigera in på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween