…att krypa in i sin grotta.

Den gudinna som berör mig mest är Gudinnan Hel. Hon sägs vara den äldsta gudinnan i Moder Sveas historia. Den glömda eller gömda Gudinnan, hon som inte fick uppmärksamhet, hon som glömdes bort. För mig är hon en symbol av moderns ursprung, grottan av helande, grottan av kraft och pånyttfödelse.

Spåren efter Hel finns i många namn; Helfjäll, Hellas, Helsingfors, Helsingborg, Helen…

Betydelse: HEL= fullständig, HELGA= göra eller hålla heligt, HELA= bota, läka,  HELG= högtid

I den ursprungliga Hel-kulturen fanns inte skuld eller syndbegreppet, inte heller straff. Hel-Gudinnan omfattade allt levande från födsel till död. I berget/ klippan var hennes grotta läkande för de sårade eller sjuka, där fick man frid och blev hel på alla sätt. När man gick ur grottan var man som pånyttfödd.

”Gudinnan som finns i klippan, i berget hon behöver återförenas med sin skuggsyster djupt nere i jorden för att återfå sin styrka och kraft.”

Asarna ville göra sig av med dyrkan av Gudinnan Hel och man beslutade att ett hellsvite (helvete) skulle utfästas som straff till de som dyrkade Hel.

Konstnärinnan bakom veckans konsttryck är Marie Grengman.

”För mig står Hel för en cirkel som behöver slutas, bli hel. Genom att bara gå in i grottan, då och då och hämta tillbaka sig själv.”