Vår kreativa process börjar vanligen med frågan: vad kan vi göra av det här?
Hos oss pågår en ständig återvinning av det vi finner i huset. Det gäller alltifrån möbler till små märlor.
Ofta börjar vi med ett besök på vår vind. Däruppe i gömmorna går det att hitta det mesta och det har blivit en vana att gå upp och titta först, innan det köps in något nytt.
På vinden finns exempelvis 15 hyllmeter med klichéer från förr, gamla möbler, trycksaker, unikt papper och en massa annat roligt.
Klicheérna ligger i små dammiga lådor och bara väntar på att bli upptäckta. I början tog vi ner låda efter låda och tryckte kliché efter kliché, vilket gjorde vår arbetsplasts en aning stökig. Det gällde att organisera vår skatt lite bättre och självklart fann vi på vinden även hyllor och tomma lådor till detta.
Nu har vi ordnat en plats för klichéerna nere i det gamla sätteriet. Alla kommer förstås inte att få plats, men det går ju att byta ut dem lite då och då.
Vår handrullade press, Vandercook nr 1, hittade vi också på vinden. En tung och otymplig pjäs att släpa ner, men det gick till slut med gemensamma krafter.
När vi gjorde vårt första tryck på den närmast antika gamla avdragspressen blev vi alldeles euforiska. Det blev så bra! Nu går det nästan inte en dag utan att vår kära Vandercook nr 1 får göra nya konsttryck, ett i taget.
Färgerna vi trycker med är självklart sådana som blivit över i boktryckeriets ordinarie produktion.